Zdrowy cukier i sól

Sól i cukier używany jest praktycznie wszędzie, kiedy tylko przyrządza się potrawy czy pije napoje. Dodawany jest zarówno do herbat, zup, sosów, a nawet na kolacje. Zawsze stoją na stole jak jest potrzeba ale mało kto zastanawia się czy faktycznie są zdrowe. Do tej pory używano tradycyjnego cukru i soli spożywczej. Natomiast coraz mocniej w sprzedaży pojawia się kilka innych odmian tych składników. Okazuje się również, że są o wiele zdrowsze, ponieważ zawierają minerały. Warto zwracać na to uwagę i wybierać sól morską, czy też sól himalajską, którą sprowadzają sklepy ekologiczne nawet z odległych miejsc. Jeśli chodzi o cukier to odkryto niedawno jego zamienniki w postaci stewii, cukru brązowego, trzciny cukrowej, a także cukru brzozowego i ksylitolu. Są one o wiele zdrowsze, a do tego nie prowadzą do znanych chorób. Smak potraw jest zupełnie inny, a przede wszystkim obniżają ciśnienie czy też nie powodują zagrzybiania organizmu. Mimo, że są lekko droższe od tradycyjnych to warto je kupować.