Wszystko o słodzikach

Gdy cukier okrzyknięto odpowiedzialnym za szereg chorób, wiele osób przerzuciło się na słodziki. Zanim jednak staną się stałym elementem naszej diety, warto dobrze się im przyjrzeć. Słodziki spełniają swoją rolę nawet za dobrze, są bowiem znacznie słodsze od zwykłego cukru. Do tego mają zero kalorii i nie stają się przyczyną cukrzycy. To jednak, jaką rzeczywistą wartość mają słodziki, zależy od tego, jaki jest ich skład. Na rynku są słodziki wytwarzane sztucznie, które nie mają przez to żadnych wartości odżywczych. Są też naturalne ich odpowiedniki, które mogą zastępować cukier. Są od niego dużo słodsze, ale znacznie mniej kaloryczne i bezpieczne dla cukrzyków. Dlatego słodziki zaczyna się stosować nie tylko w domach, ale także na wielką skalę przy produkcji żywności. Dostarczamy słodzików do organizmu nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Są we wszystkich napojach reklamowanych jako light oraz tego typu przekąskach. Można go także znaleźć w składach soków i jogurtów. Gdy stoimy przed wyborem: słodzik czy cukier, nie idźmy za modą, a sprawdźmy które z nich są dla nas mniej korzystne.