Sól i cukier w menu

Osoby które mają dietę, zazwyczaj mają zalecenia od dietetyka, aby obniżyć spożywanie soli i cukru. Są to dwa dosyć mocne składniki które mogą rozregulować organizm. Warto albo odstawić sól i cukier lub zastąpić je produktami zdrowszymi. Na rynku znaleźć można sól jodowaną, morską, jak również himalajską. Natomiast zwykły biały cukier można zastąpić stewią, ksylitolem lub cukrem brzozowym. Sól i cukier to również podstawa wielu produktów gotowych. Należy zwracać baczną uwagę na to co się kupuje i w jakiej ilości, ponieważ zawartość to przede wszystkim glutaminian sodu i potasu oraz syrop glukozowo fruktozowy. Są one jeszcze bardziej słodkie lub słone od tradycyjnej soli i cukru. Odkładają się w tkance tłuszczowej, a co gorsza, powodują że wątroba gorzej pracuje. Minimalizacja ilości soli i cukru polega na stopniowym zmniejszaniu ich ilości w diecie zastępując zdrowszymi produktami. Wiele gotowych słodkich czy słonych przekąsek można zastąpić owocami, czy też własnoręcznie wykonanymi produktami. Jest wiele przepisów i to prostych, dlatego nie poświęca się temu zbyt dużo czasu.