Ostropest – na cukier

Ostropest to jedna z roślin, które śmiało można nazwać cudownym wspomagaczem naszego organizmu. Szczególnie dobrze oddziałuje na wątrobę, wspierając jej pracę w sytuacji, gdy prowadzimy intensywny tryb życia lub permanentnie zażywamy leki, obciążające ten narząd. Aby wspomóc jej pracę i zadbać o nią, dobrze jest wykorzystać moc ostropestu właśnie, a konkretnie zawartej w nim sylimaryny. Jest to substancja, która nie tylko chroni strukturę wątroby oraz nerek przed toksycznymi substancjami, ale także wspomaga jej regenerację, jeśli do uszkodzeń już dojdzie. Te działania wykorzystywane są także w rekonwalescencji po chemioterapii, żółtaczce, problemach żołądkowych, ale także przy wzdęciach, migrenie czy bolesnym miesiączkowaniu. Ostropest obniża także poziom cholesterolu we krwi. Najlepiej składnik ten sprawdza się jako składnik naparów i herbatek, spokojnie jednak w formie ziarnistej można dodawać go do jogurtu, granoli czy sałatek. W aptekach i sklepach zielarskich kupić można również olej z ostropestu, nieceniony w problemach skórnych.