Czym można zastąpić cukier?

W czasie trawienia cukru organizm zużywa duże ilości minerałów i witamin, co może prowadzić do niedoborów, na przykład wapnia. Duże spożycia cukru niszczy zęby, powodując szybki rozwój próchnicy. Najlepszym rozwiązaniem jest całkowite wykluczenie substancji słodzących z diety. Zamiast cukru można także stosować inne substancje, które są dużo bezpieczniejsze dla organizmu i nie powodują takiego zagrożenia dla zdrowia. Zalicza się do nich między innymi cukier nierafinowany. Taki cukier otrzymuje się z buraka lub trzciny bez rozdzielania kryształków oraz melasy, zawierającej ważne mikroelementy. Zdrowszą alternatywą dla rafinowanego cukru jest także miód, ksylitol, czyli cukier brzozowy, syrop z agawy lub syrop klonowy. Oczywiście trzeba pamiętać, że nie można przesadzać z tymi słodzikami. Zazwyczaj mają one wyznaczone maksymalne spożycie, którego należy przestrzegać W przeciwnym wypadku, podobnie jak cukier, mogą wykazywać niepożądane działania uboczne i niekorzystnie wpływać na organizm.