Cukier – biała śmierć?

Trudno sobie nawet wyobrazić, że cukier sieje w naszym organizmie równie katastrofalne skutki jak papierosy i alkohol. W końcu można go spotkać w każdym produkcie i nikt specjalnie nie przestrzega przed jego spożywaniem. Jakie są bezpośrednie efekty spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych? Przede wszystkim jest to niepotrzebny stres, niepokój, bezsenność, a nawet zawroty głowy czy depresja. Po wizycie u lekarza, bardzo często okazuje się, że za takie dolegliwości odpowiedzialny jest właśnie spożywany cukier. W roku 1956 amerykański badacz William Martin ocenił cukier jako truciznę, która działa powoli ale podstępnie powodując np. zakłócenie oddychania komórek. To, że cukier fatalnie wpływa też na nasze uzębienie jest oczywiste. Plaga próchnicy jest tak wielka między innymi dlatego, że dzieci spożywają produkty z dużą zawartości cukrów w ilościach nieproporcjonalnych do potrzeb. Cukier znajduje się bowiem nie tylko w cukierkach czy ciastkach, ale w napojach, codziennych produktach spożywczych.