Ksylitol – więcej niż cukier

Ksylitol jest jedną z substancji, która szturmem podbiła rynek spożywczy, służąc nie tylko do słodzenia napojów, ale stając się ważnym składnikiem domowych wypieków, napojów, a nawet przetworów domowych. W tej roli sprawdza się doskonale, a dodatkowo pozwala ona zneutralizować właściwości ksylitolu. Sam w sobie jest bowiem produktem o właściwościach chłodzących, w ciastach, deserach i przetworach możemy natomiast zestawić go ze składnikami takimi jak przyprawy korzenne, imbir, kawa czy czekolada, które swoim ciepłem niwelują ten mankament ksylitolu. Ksylitol zresztą wpisuje się w ich działanie, bowiem – według przeprowadzonych badań – nie jest obojętny dla układu odpornościowego człowieka i wspiera go w jego funkcjach. Ksylitol ma także działanie bakteriobójcze. Ma także właściwości, które sprawiają, że pomaga opóźniać efekty starzenia. Wyróżnia go charakter zasadowy – w przeciwieństwie do cukru generującego środowisko kwaśne – dzięki czemu sprawdza się w dietach oczyszczających oraz przeciwgrzybiczych.