Ksylitol – więcej niż cukier
- 550 Views
- Redaktor kulki24.pl
- 24 maja 2019
- Informacje na temat cukru
Ksylitol jest jedną z substancji, która szturmem podbiła rynek spożywczy, służąc nie tylko do słodzenia napojów, ale stając się ważnym składnikiem domowych wypieków, napojów, a nawet przetworów domowych. W tej roli sprawdza się doskonale, a dodatkowo pozwala ona zneutralizować właściwości ksylitolu. Sam w sobie jest bowiem produktem o właściwościach chłodzących, w ciastach, deserach i przetworach możemy natomiast zestawić go ze składnikami takimi jak przyprawy korzenne, imbir, kawa czy czekolada, które swoim ciepłem niwelują ten mankament ksylitolu. Ksylitol zresztą wpisuje się w ich działanie, bowiem – według przeprowadzonych badań – nie jest obojętny dla układu odpornościowego człowieka i wspiera go w jego funkcjach. Ksylitol ma także działanie bakteriobójcze. Ma także właściwości, które sprawiają, że pomaga opóźniać efekty starzenia. Wyróżnia go charakter zasadowy – w przeciwieństwie do cukru generującego środowisko kwaśne – dzięki czemu sprawdza się w dietach oczyszczających oraz przeciwgrzybiczych.

- 23 kwietnia 2022
Cukier jest bardzo niezdrowy
- 3 marca 2022
Dlaczego ograniczać cukier?
- 1 lutego 2022
A może cukier wcale nie szkodzi?
- 23 stycznia 2022
Cukier jest bardzo niezdrowy
Dlaczego ograniczać cukier?
A może cukier wcale nie szkodzi?
Owoc, czy cukierek?
Cukier kokosowy właściwości
Cukier i jego zdrowsze zamienniki
Cukier kokosowy
Sól i cukier w menu