Dlaczego trzeba ograniczyć cukier?

Słodycze i biały cukier najlepiej spożywać jedynie okazjonalnie i w niewielkich ilościach. Pozornie poprawiają samopoczucie i dodają energii, ale efekt ten nie jest długotrwały. Dobry nastrój, duża ilość energii, to uzyska się jedynie przez zdrowe odżywianie i zdrowy tryb życia. Efektem jedzenia słodyczy są co najwyżej wahania nastroju. On się szybko poprawi, żeby później szybko spaść. Zrezygnowanie z cukru poprawia pracę umysłu i ułatwia zachowanie stabilności emocjonalnej. Zmniejszy się także ryzyko zachorowania na otyłość i cukrzycę. Łatwiej będzie zrzucić nadmierną ilość kilogramów. Także ryzyko zachorowania na nowotwory znacznie się zmniejsza, jeśli mocno ograniczy się słodkie. Spadnie ryzyko próchnicy zębów. Trzeba ograniczyć słodkie, bo bez tego nie ma zdrowia. Nie trzeba jednak całkowicie odstawiać cukru. Jeśli pozwoli się sobie od czasu do czasu na coś słodkiego, to nic się złego nie stanie. Takie okazjonalne sięganie po cukierek czy kawałek ciastka da więcej przyjemności niż dawniejsze objadanie się nimi.