Cukier – wróg dobrego samopoczucia

Cukier można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Jest również dodawany do gotowych dań. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ten popularny produkt ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Spożycie produktów zawierających cukier powoduje duże wahania poziomu glukozy we krwi. Oczywiście cukier dodaje energii, ale jego działanie jest bardzo krótkotrwałe – szybki wzrost poziomu glukozy powoduje równie szybki spadek. Energia zostaje zastąpiona przez znużenie i senność. Zamiast uczucia sytości pojawia się głód i ochota na dodatkową porcję. Wahania stężenia glukozy powodują zaburzenia nastroju, nadpobudliwość, rozdrażnienie, problemy z koncentracją. Cukier powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelit, co z kolej prowadzi do zniszczenia równowagi flory bakteryjnej. Skutkiem jest znaczny spadek odporności organizmu, ponieważ jelita odpowiadają za około 70-80 proc. układu immunologicznego. Nieprawidłowe funkcjonowanie jelit to również przyczyna zaburzeń w przyswajaniu ważnych substancji odżywczych.