Cukier w diecie można ograniczyć do minimum

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez cukru i słodyczy, jaka płynie z jego używania. Cukru białego używamy głównie do słodzenia herbaty, kawy czy deserów. Konsumowanie cukru, zwłaszcza białego, w zbyt dużych ilościach, jest szkodliwe dla zdrowia. O negatywnym oddziaływaniu cukru można przeczytać wiele różnych artykułów, dlatego warto wiedzieć, czym go zastąpić. Do słodzenia ciepłych napojów można używać naturalnych produktów słodzących, nieprzetworzonych. Najlepszym zmiennikiem może być cukier brzozowy, czyli ksylitol. Jest on dosyć kosztowny, ale nieporównywalnie zdrowszy od białego cukru. Zawsze możemy skorzystać z miodu, który jest zdrowy i pożywny, a przy okazji również bardzo słodki. Co więcej, cukier dostarczymy do organizmu jedząc pyszne owoce. Jeśli naprawdę potrzebujemy poczuć słodki smak w ustach to zjedzmy arbuza, truskawki czy wiśnie albo jagody. Do bardzo słodkich zamienników cukru białego należy też syrop klonowy. To też droższy zamiennik, ale bardzo wykwintny w smaku.