Cukier – dobry czy zły?

Biały cukier to produkt pozyskiwany z buraków cukrowych, jest najpopularniejszym środkiem słodzącym, jakiego używa się zarówno na różnych etapach produkcji pokarmów przetworzonych, jak też służącym do bezpośredniego słodzenia przygotowywanych na co dzień napojów, takich jak herbata czy kawa. Naukowcy określają cukier jako substancję o bardzo silnych właściwościach uzależniających, co oznacza że spożywanie słodzonych w ten sposób pokarmów może przebiegać w sposób nałogowy. Jest to kłopotliwe głównie dlatego, że poza dostarczaniem energii , biały cukier nie wykazuje pozytywnych dla ludzkiego organizmu właściwości. Może wręcz doprowadzać do niechcianych konsekwencji zdrowotnych: ma wywoływać napady zmęczenia, upośledzać funkcjonowanie mózgu. Zwolennicy zdrowego odżywiania rekomendują zatem szukanie zdrowych zamienników dla cukru spożywczego. Wśród wysuwanych przez nich propozycji znajdują się takie substancje jak miód, stewia, ksylitol czy syrop klonowy. Rozwiązania te posłużą oczywiście także osobom chorym na cukrzycę.