Cukier trzcinowy
- 645 Views
- Redaktor kulki24.pl
- 23 czerwca 2019
- Informacje na temat cukru
Na rynku spożywczym pojawiło się tyle zamienników niezdrowego, białego cukru, że zapomnieliśmy już niemal o najprostszych rozwiązaniach, a do takich należy zaliczyć między innymi cukier trzcinowy. Jest on, jak wskazuje nazwa, przygotowywany z trzciny cukrowej i wyróżnia się złotobrązowym kolorem, który, w zależności od gatunku, może przybierać różny odcień. Cukier trzcinowy, w odróżnieniu od najzwyklejszego białego cukru, posiada pewne wartości odżywcze, choć są to ilości śladowe. Niemniej odnaleźć możemy w nim żelazo, magnez, potas, wapń czy fosfor. Sprawdzić jednak należy, czy kupujemy wersję nierafinowaną. W innym przypadku trafimy na cukier trzcinowy pozbawiony jakichkolwiek wartości. Koncerny spożywcze czasami dokonują także oszustw innego rodzaju, barwiąc cukier karmelem lub melasą. Aby nie dać się nabrać, należy dokładnie czytać etykiety. Odmian cukru jest natomiast kilka: od jasnego, nierafinowanego, przez cukier Demerara o grubej strukturze i smaku przypominającym miód, aż po cukier muscovado – bardzo drobny, lepki cukier o korzennym posmaku i dużej zawartości melasy.

- 23 kwietnia 2022
Cukier jest bardzo niezdrowy
- 3 marca 2022
Dlaczego ograniczać cukier?
- 1 lutego 2022
A może cukier wcale nie szkodzi?
- 23 stycznia 2022
Cukier jest bardzo niezdrowy
Dlaczego ograniczać cukier?
A może cukier wcale nie szkodzi?
Owoc, czy cukierek?
Cukier kokosowy właściwości
Cukier i jego zdrowsze zamienniki
Cukier kokosowy
Sól i cukier w menu