Cukier trzcinowy

Na rynku spożywczym pojawiło się tyle zamienników niezdrowego, białego cukru, że zapomnieliśmy już niemal o najprostszych rozwiązaniach, a do takich należy zaliczyć między innymi cukier trzcinowy. Jest on, jak wskazuje nazwa, przygotowywany z trzciny cukrowej i wyróżnia się złotobrązowym kolorem, który, w zależności od gatunku, może przybierać różny odcień. Cukier trzcinowy, w odróżnieniu od najzwyklejszego białego cukru, posiada pewne wartości odżywcze, choć są to ilości śladowe. Niemniej odnaleźć możemy w nim żelazo, magnez, potas, wapń czy fosfor. Sprawdzić jednak należy, czy kupujemy wersję nierafinowaną. W innym przypadku trafimy na cukier trzcinowy pozbawiony jakichkolwiek wartości. Koncerny spożywcze czasami dokonują także oszustw innego rodzaju, barwiąc cukier karmelem lub melasą. Aby nie dać się nabrać, należy dokładnie czytać etykiety. Odmian cukru jest natomiast kilka: od jasnego, nierafinowanego, przez cukier Demerara o grubej strukturze i smaku przypominającym miód, aż po cukier muscovado – bardzo drobny, lepki cukier o korzennym posmaku i dużej zawartości melasy.