Cukier trzcinowy
- 368 Views
- Redaktor kulki24.pl
- 23 czerwca 2019
- Informacje na temat cukru
Na rynku spożywczym pojawiło się tyle zamienników niezdrowego, białego cukru, że zapomnieliśmy już niemal o najprostszych rozwiązaniach, a do takich należy zaliczyć między innymi cukier trzcinowy. Jest on, jak wskazuje nazwa, przygotowywany z trzciny cukrowej i wyróżnia się złotobrązowym kolorem, który, w zależności od gatunku, może przybierać różny odcień. Cukier trzcinowy, w odróżnieniu od najzwyklejszego białego cukru, posiada pewne wartości odżywcze, choć są to ilości śladowe. Niemniej odnaleźć możemy w nim żelazo, magnez, potas, wapń czy fosfor. Sprawdzić jednak należy, czy kupujemy wersję nierafinowaną. W innym przypadku trafimy na cukier trzcinowy pozbawiony jakichkolwiek wartości. Koncerny spożywcze czasami dokonują także oszustw innego rodzaju, barwiąc cukier karmelem lub melasą. Aby nie dać się nabrać, należy dokładnie czytać etykiety. Odmian cukru jest natomiast kilka: od jasnego, nierafinowanego, przez cukier Demerara o grubej strukturze i smaku przypominającym miód, aż po cukier muscovado – bardzo drobny, lepki cukier o korzennym posmaku i dużej zawartości melasy.

- 22 lutego 2021
Ksylitol – zdrowy cukier
- 9 października 2020
Wzmocnienie mięśni – ćwiczenia
- 6 sierpnia 2020
Czym zastąpić słodycze ?
- 24 czerwca 2020
Ksylitol – zdrowy cukier
Wzmocnienie mięśni – ćwiczenia
Czym zastąpić słodycze ?
Płatki owsiane górskie
Mój sposób na redukcję masy latem
Jak nabyć suchą masę mięśniową ?
Oczyszczenie organizmu z toksyn
Zdrowe słodkości