Cukier biały

Cukier jest składnikiem wielu popularnych przekąsek, dodatkiem do herbaty, kawy, mnóstwa spożywanych w dużych ilościach napoi. Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić życia bez codziennego sięgania po łakocie mimo że wiedzą jak wpływa to na ich sylwetkę i kondycję. Niewiele osób natomiast zdaje sobie sprawę, jaki wpływ mają te białe kryształki, które topią się w gorącym napoju na inne aspekty zdrowia. A są one w przerażającej większości negatywne. Panuje przekonanie, że spożywanie cukru wspomaga myślenie, nie bez powodu popularna jest tabliczka czekolady do nauki, ale okazuje się, że skutki są wręcz odwrotne – zarówno jeśli chodzi o dzieci jak i dorosłych – wywołuje on bowiem trudności w uczeniu się oraz problemy z pamięcią! Nie wspominając już o jego dość sporym wkładzie w rozwój próchnicy na zębach oraz ryzyko wystąpienia cukrzycy. Poza tym jego nadmierna ilość doprowadza do niedoborów białek, składników mineralnych, niektórych witamin oraz zaburzeń działania przewodu pokarmowego. Może warto zastąpić cukier biały jego zdrowszymi, a nawet smaczniejszymi odpowiednikami?