Cukier dodaje sił

Z przyjmowanych węglowodanów, a konkretnie na skutek procesów ich spalania, pochodzi ponad połowa energii potrzebnej człowiekowi do życia. Warto jednak stawiać na cukry złożone i starać się unikać tych prostych, które bezpośrednio dostają się do układu krążenia. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z człowiekiem na dłużej, a organizm może w pełni sprawnie funkcjonować z równomierną i rozciągniętą w czasie dostawą paliwa energetycznego. Nie można zaprzeczyć, że ogromna jest rola węglowodanów w organizmie człowieka. Podobnie jak to ma miejsce z tłuszczami, nie da się ich zupełnie unikać i lepiej tego dla własnego zdrowia, a nawet i życia, nie robić. O wiele rozsądniej po prostu szukać produktów o niskim indeksie glikemicznym. To właśnie one dostarczają węglowodanów złożonych, które z punktu widzenia silnego, zdrowego organizmu są najlepsze. Dzięki temu nie narzeka się na zmęczenie, trudności z koncentracją czy spadek nastroju. Wbrew pozorom rozsądne sięganie po cukry wspomaga również odchudzanie.