Ksylitol kontra cukier
- 821 Views
- Redaktor kulki24.pl
- 9 czerwca 2019
- Informacje na temat cukru
O tym, cukier to zło w czystej, a raczej białej postaci, nie trzeba już chyba nikomu powtarzać. Tylko jak tu bez cukru upiec ciasto, lub co zjeść, aby zniwelować własne zachcianki na słodkie? Doskonałym rozwiązaniem jest ksylitol, który cieszy się coraz większym uznaniem. Jest to alkohol cukrowy, który uzyskiwany jest z brzozy. Cząsteczka ksylitolu zawiera pięć atomów węgla i w przeciwieństwie do tradycyjnych cukrów, tj. glukoza, glukoza, sacharoza czy laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Substancja ta powoli przetwarzana jest w organizmie przy bardzo małym udziale insuliny. Indeks glikemiczny ksylitolu jest 14krotnie niższy od cukru, natomiast kaloryczność jest dwukrotnie mniejsza. Dlatego też, jest to doskonała alternatywa do przyrządzania wielu dań oraz produktów spożywczych. Co ciekawe, ksylitol wspomaga redukcję płytki nazębnej, pomaga w mineralizacji zębów, a także niweluje odpowiedź glikemiczną po posiłku. Jest to świetna opcja dla diabetyków, osób, które wzmagają się z zakłóconą tolerancją glukozy oraz insulinoodpornością!

- 23 kwietnia 2022
Cukier jest bardzo niezdrowy
- 3 marca 2022
Dlaczego ograniczać cukier?
- 1 lutego 2022
A może cukier wcale nie szkodzi?
- 23 stycznia 2022
Cukier jest bardzo niezdrowy
Dlaczego ograniczać cukier?
A może cukier wcale nie szkodzi?
Owoc, czy cukierek?
Cukier kokosowy właściwości
Cukier i jego zdrowsze zamienniki
Cukier kokosowy
Sól i cukier w menu