Ksylitol kontra cukier

O tym, cukier to zło w czystej, a raczej białej postaci, nie trzeba już chyba nikomu powtarzać. Tylko jak tu bez cukru upiec ciasto, lub co zjeść, aby zniwelować własne zachcianki na słodkie? Doskonałym rozwiązaniem jest ksylitol, który cieszy się coraz większym uznaniem. Jest to alkohol cukrowy, który uzyskiwany jest z brzozy. Cząsteczka ksylitolu zawiera pięć atomów węgla i w przeciwieństwie do tradycyjnych cukrów, tj. glukoza, glukoza, sacharoza czy laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Substancja ta powoli przetwarzana jest w organizmie przy bardzo małym udziale insuliny. Indeks glikemiczny ksylitolu jest 14krotnie niższy od cukru, natomiast kaloryczność jest dwukrotnie mniejsza. Dlatego też, jest to doskonała alternatywa do przyrządzania wielu dań oraz produktów spożywczych. Co ciekawe, ksylitol wspomaga redukcję płytki nazębnej, pomaga w mineralizacji zębów, a także niweluje odpowiedź glikemiczną po posiłku. Jest to świetna opcja dla diabetyków, osób, które wzmagają się z zakłóconą tolerancją glukozy oraz insulinoodpornością!