Ksylitol kontra cukier
- 511 Views
- Redaktor kulki24.pl
- 9 czerwca 2019
- Informacje na temat cukru
O tym, cukier to zło w czystej, a raczej białej postaci, nie trzeba już chyba nikomu powtarzać. Tylko jak tu bez cukru upiec ciasto, lub co zjeść, aby zniwelować własne zachcianki na słodkie? Doskonałym rozwiązaniem jest ksylitol, który cieszy się coraz większym uznaniem. Jest to alkohol cukrowy, który uzyskiwany jest z brzozy. Cząsteczka ksylitolu zawiera pięć atomów węgla i w przeciwieństwie do tradycyjnych cukrów, tj. glukoza, glukoza, sacharoza czy laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Substancja ta powoli przetwarzana jest w organizmie przy bardzo małym udziale insuliny. Indeks glikemiczny ksylitolu jest 14krotnie niższy od cukru, natomiast kaloryczność jest dwukrotnie mniejsza. Dlatego też, jest to doskonała alternatywa do przyrządzania wielu dań oraz produktów spożywczych. Co ciekawe, ksylitol wspomaga redukcję płytki nazębnej, pomaga w mineralizacji zębów, a także niweluje odpowiedź glikemiczną po posiłku. Jest to świetna opcja dla diabetyków, osób, które wzmagają się z zakłóconą tolerancją glukozy oraz insulinoodpornością!

- 22 lutego 2021
Ksylitol – zdrowy cukier
- 9 października 2020
Wzmocnienie mięśni – ćwiczenia
- 6 sierpnia 2020
Czym zastąpić słodycze ?
- 24 czerwca 2020
Ksylitol – zdrowy cukier
Wzmocnienie mięśni – ćwiczenia
Czym zastąpić słodycze ?
Płatki owsiane górskie
Mój sposób na redukcję masy latem
Jak nabyć suchą masę mięśniową ?
Oczyszczenie organizmu z toksyn
Zdrowe słodkości