Dlaczego ograniczać cukier?

Cukier jest podstępnym składnikiem. Znajdziemy go niemal wszędzie, a na dodatek lubimy, ponieważ kojarzy nam się z czymś przyjemnym. Jest jednak kilka powodów, dla których warto zrezygnować z cukru albo przynajmniej mocno go ograniczyć. Powszechnie wiadomo, że cukier niekorzystnie wpływa na utrzymanie szczupłej sylwetki, jest przyczyną problemów z zębami oraz odpowiedzialnym za niektóre choroby cywilizacyjne. Obarcza się go odpowiedzialnością za rozwój nowotworów, chorób krążenia, nadciśnienia czy miażdżycy. Niewiele osób jednak wie, że cukier zmniejsza także stabilność emocjonalną, rzutuje więc na zdrowie psychiczne. Niektórzy specjaliści oskarżają go również o obniżanie odporności organizmu, powodując podatność na choroby. Zwiększa ryzyko nadciśnienia równie mocno – z zdaniem niektórych nawet bardziej – niż sól. Cukier wcale więc nie krzepi, jak głosiła swego rodzaju znana reklama, a lista skutków ubocznych jest bardzo długa. Cukier działa jak narkotyk – uzależnia i sprawia, że potrzebujemy go coraz więcej. Jest również drogi.