A może cukier wcale nie szkodzi?

Przyjęło się stwierdzenie że- cukier to biała śmierć. Nadmierne spożywanie cukru wiąże się z możliwością powstania wielu dolegliwości np. obniżenie odporności organizmu, problemy z nadciśnieniem, nadwaga czy miażdżyca. Cukier jest substancją niezwykle zdradziecką. Każdy z nas, gdy zje coś słodkiego czuje się przyjemnie, by za chwilę ponownie być głodnym. Spowodowane jest to nagłym przypływem insuliny. Gdy jej poziom opada czujemy się zmęczeni i senni. Istnieją 3 rodzaje cukru: biały, brązowy i nierafinowany. Niestety, nie oznacza to, że któryś z nich jest, w jakimkolwiek stopniu zdrowszy od pozostałych. Wszelkie zamienniki cukru, w postaci słodzików czy syropów, również są niewskazane. Mimo, iż zawierają znacznie mniej kalorii od cukru, jednak w zamian dostarczają dużej ilości sztucznych substancji. Mogą także przyczyniać się do występowania problemów z jelitami. Cukier opanował znaczną większość produktów spożywczych. Trzeba mieć świadomość do czego prowadzi nadmierne jego zjadanie. Zdecydowanie, cukier szkodzi.