Dlaczego cukier szkodzi

Do produkcji cukru w naszym kraju wykorzystywane są buraki cukrowe. W trakcie procesu produkcji powstaje cukier rafinowany, który jest całkowicie pozbawiony witamin i składników mineralnych. Cukier rafinowany charakteryzuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym, co sprawia, że po jego spożyciu poziom glukozy we krwi podnosi się bardzo szybko. Glukoza, która jest źródłem energii dla organizmu w nadmiernej ilości jest jednak przez organizm magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej.
Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej powoduje stłuszczenie narządów wewnętrznych, podnosi poziom złej frakcji cholesterolu, jest powodem rozwoju miażdżycy. Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, prowadzi także do zakwaszenia organizmu.
W efekcie zakwaszenia organizmu wzrasta jego zapotrzebowanie na wapń, zgromadzone przez organizm zapasy tego pierwiastka są zużywane błyskawicznie, efektem jest wystąpienie osteoporozy. Zalecane dzienne spożycie cukru to zaledwie 90 g, w naszej diecie jest go zazwyczaj zdecydowanie więcej.