Dlaczego cukier szkodzi
- 622 Views
- Redaktor kulki24.pl
- 8 czerwca 2019
- Informacje na temat cukru
Do produkcji cukru w naszym kraju wykorzystywane są buraki cukrowe. W trakcie procesu produkcji powstaje cukier rafinowany, który jest całkowicie pozbawiony witamin i składników mineralnych. Cukier rafinowany charakteryzuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym, co sprawia, że po jego spożyciu poziom glukozy we krwi podnosi się bardzo szybko. Glukoza, która jest źródłem energii dla organizmu w nadmiernej ilości jest jednak przez organizm magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej.
Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej powoduje stłuszczenie narządów wewnętrznych, podnosi poziom złej frakcji cholesterolu, jest powodem rozwoju miażdżycy. Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, prowadzi także do zakwaszenia organizmu.
W efekcie zakwaszenia organizmu wzrasta jego zapotrzebowanie na wapń, zgromadzone przez organizm zapasy tego pierwiastka są zużywane błyskawicznie, efektem jest wystąpienie osteoporozy. Zalecane dzienne spożycie cukru to zaledwie 90 g, w naszej diecie jest go zazwyczaj zdecydowanie więcej.

- 23 kwietnia 2022
Cukier jest bardzo niezdrowy
- 3 marca 2022
Dlaczego ograniczać cukier?
- 1 lutego 2022
A może cukier wcale nie szkodzi?
- 23 stycznia 2022
Cukier jest bardzo niezdrowy
Dlaczego ograniczać cukier?
A może cukier wcale nie szkodzi?
Owoc, czy cukierek?
Cukier kokosowy właściwości
Cukier i jego zdrowsze zamienniki
Cukier kokosowy
Sól i cukier w menu